Paus Franciscus is de persoon van het jaar volgens het Amerikaanse weekblad Time.
Met zijn focus op medeleven is de leider van de Rooms-Katholieke Kerk een nieuwe stem voor het geweten geworden, meldde Time woensdag. Time ziet in Franciscus een man die kracht heeft de wereld te veranderen.
Time kiest sinds 1927 de persoon van het jaar. Vorig jaar was het de Amerikaanse president Barack Obama die met de titel persoon van het jaar op de voorpagina kwam.
De keuze heeft in beginsel niets te maken met de positieve of negatieve invloed van de persoon, maar bijna altijd krijgt een man of vrouw van goede wil deze eer. Maar in de jaren 30 en 40 zijn ook Adolf Hitler en Jozef Stalin persoon van het jaar geweest, Stalin zelfs twee keer.
Klokkenluider Edward Snowden
De man of vrouw van het jaar moet een buitengewoon grote invloed op het nieuws hebben gehad. Velen dachten dat klokkenluider Edward Snowden de belangrijkste gegadigde was om persoon van het jaar te worden.
Dankzij de geheime documenten die hij lekte, werd bekend dat onder meer de Britse en Amerikaanse inlichtingendienst op grote schaal telefoon- en internetverkeer aftapt.
Snowden eindigde uiteindelijk als runner-up, net als de 83-jarige Edith Windsor, de Syrische president Bashar al-Assad en de Amerikaanse senator Ted Cruz.
Eerste Latijns-Amerikaanse paus ooit
De Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio werd in maart van dit jaar gekozen tot nieuwe paus en volgende daarmee de Duitser Joseph Ratzinger op. Franciscus I, zoals zijn pauselijk naam luidt, is de eerste Latijns-Amerikaanse paus ooit en de eerste niet-Europese paus sinds de Syriër Gregorius III (731-741).
De conservatieve en sociaal bewogen Bergoglio (76) werd op 17 december 1936 geboren in Buenos Aires als zoon van een spoorwegbeambte. Hij volgde een opleiding tot chemisch technicus. Daarna koos hij er op 22-jarige leeftijd voor toe te treden tot de jezuïetenorde en zich tot priester te laten wijden.
Sobere levensstijl
Minder dan 4 jaar na zijn priesterwijding in 1969 werd hij provinciaal overste van de jezuïeten in Argentinië. In die functie heeft hij er zich ten tijde van de militaire dictatuur vooral voor ingespannen om de verdeelde orde uit politiek vaarwater te houden.
Toenmalig paus Johannes Paulus II benoemde Bergoglio in 1992 tot hulpbisschop en 6 jaar later tot aartsbisschop van Buenos Aires. In 2001 werd Bergoglio kardinaal. Hij houdt er een sobere levensstijl op na. Hij heeft geen auto, verplaatst zich per openbaar vervoer en verkiest een eenvoudig appartement boven het aartsbisschoppelijk paleis.
Lees ook
Vaticaan spelt naam Jezus verkeerd op munt
Paus Franciscus heeft veel autokeuze
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl